085 - 002 02 02

De kracht van eenvoud leidt tot succes

De kracht van eenvoud kent bekende aanhangers

Ik las enige tijd geleden een artikel waarin als voorbeelden Steve Jobs en Barack Obama werden aangehaald. Er werd gesteld dat ze altijd in dezelfde outfit rondliepen. Een uitzondering op de regel was dat Barack Obama een keer een beige kostuum droeg. Dat was toen ook meteen nieuws dat de kranten haalde.

Wat is de kracht van eenvoud?

In het betreffende artikel werd gesproken over decision fatigue oftewel beslissingsmoeheid. De theorie stelt dat ons brein een afgebakende capaciteit heeft. Dat gaat ook op als het op het maken van keuzes aankomt. Wanneer je kenniswerker, manager of ondernemer bent is het inherent aan je vak dat je veel beslissingen moet nemen over nieuwe en vaak belangrijke vraagstukken en problemen die zich aandienen. Het is zaak daarvoor zoveel mogelijk breincapaciteit vrij te houden.

Kiezen welke kleding je aantrekt vraagt net zoveel van het brein als het maken van zakelijke keuzesClick To Tweet

Wat levert de kracht van eenvoud je op?

  • Je zal merken dat je complexe taken eerder succesvol af gaat ronden omdat simpele vraagstukken geen aandacht nodig hebben
  • Je zal meer uit je werk en je leven halen aangezien je in staat bent betere keuzes te maken over complexe vraagstukken
  • Je gaat meer tijd overhouden omdat je geen tijd en energie verspilt aan onbelangrijke vraagstukken
de kracht van eenvoud

6 tips om de kracht van eenvoud te integreren in je leven

  1. Je kunt vraagstukken onderverdelen in twee categorieën: complexe vraagstukken en vraagstukken die zich kenmerken door eenvoud. Voor de simpele vraagstukken geldt dat je een onderscheid kan maken in eenmalige en terugkerende vraagstukken. Vaak zijn de terugkerende vraagstukken banaal en kenmerken die zich dus door eenvoud. Het gaat dan om ogenschijnlijk eenvoudige vragen als: Welke kleding doe ik morgen aan? Wat ga ik eten bij mijn ontbijt? Welke boodschappen moet ik halen? Deze terugkerende vraagstukken kun je omzetten in routines. Daarmee creëer je snel eenvoud. Denk aan het samenstellen van vaste outfits (en dat mag er gerust veel beter uitzien dan die van Steve Jobs); het ontwikkelen van (gezonde!) ontbijtroutines; het bepalen van een set vaste (gezonde en smakelijke) avondmaaltijden en als gevolg daarvan het ontwikkelen van een standaardroutine voor het halen van boodschappen.
  2. Ga bepaalde handelingen automatiseren. Denk aan bijvoorbeeld de incasso van rekeningen. Dit is een echte time saver! Waarom zou je zelf iedere keer als een rekening binnenkomt een opdracht moeten doorgeven aan de bank? Als er wat misgaat en teveel wordt afgeschreven heb je in Nederland immers meer dan 50 dagen de tijd om de betaling te storneren.
  3. Zet jezelf op een informatie-dieet. Plak een Nee-Nee sticker op de voordeur. En laat digitale nieuwsbrieven middels rules of filters meteen in de juiste mapjes in je mailclient komen. Jij bepaalt zelf wel wanneer je wat leest. In de praktijk zal je echter merken dat je heel kieskeurig zal worden en eigenlijk niets mist.
  4. Zeg je abonnement op een krant op en gebruik een RSS reader! Je kunt dan vooraf bepalen welke informatie echt relevant is voor jou! Ik ben zelf gek op Feedly! Abonneer je alleen op de kanalen waar je dus echt interesse in hebt. Op een smartphone of iPad is het nieuws goed leesbaar. RSS readers zijn ideaal om te gebruiken wanneer je net even een paar minuten ergens moet wachten of wanneer het in de trein te druk en rumoerig is om te kunnen werken.
  5. Maak een heel duidelijk onderscheid tussen wat voor jou en wat voor anderen belangrijk is. Focus je op wat voor jou belangrijk is. Wees daar ook heel stellig in: dat maakt het leven een stuk overzichtelijker en zorgt dus voor eenvoud!
  6. En als we het toch over mentale belasting en eenvoud hebben: een van de grootste tijdstelers waar je werkelijk veel aan kunt doen is het ontlasten van een belast brein als gevolg van moeizame samenwerkingen, slechte vriendschappen of een slechte relatie. Ook daar kun je eenvoud bereiken. Dat is een kwestie van (pittige edoch duidelijke) keuzes maken.

Ontwikkel effectieve gewoontes

Volg een incompanytraining of open training timemanagement. Leer efficiënt werken door de juiste gewoontes aan te leren.

Bekijk cursus

Vul je gegevens in om onze opleidingsgids te downloaden

catalogus met cursus timemanagement cursus snellezen cursus mindmappen cursus online samenwerken cursus timemanagement met microsoft outlook cursus timemanagement met G Suite cursus timemanagement met IBM Notes cursus social intranet cursus social business cursus social collaboration cursus persoonlijk kennismanagement incompanycursus incompanytraining
cursus timemanagement met Microsoft Outlook time management

Met minder moeite meer bereiken?

Je e-mailadres hebben we ontvangen ;-)